svennbergÅr 1911 grundades Herrljunga Cider AB (Herrljunga Saft & Vinfabrik) av frikyrkopastor Oskar Svenberg.
Pastor Svenberg predikade i bygden runt Herrljunga och behövde nattvardsvin för gudstjänsterna. Då tillgängligheten av nattvardsvin var begränsad började han att tillverka vinet själv och sälja till andra kyrkor.

Sveriges mest populära cider

Herrljunga Cider AB är idag ett familjeföretag i fjärde generation. Familjen Branmark tog över företaget 1945 och sedan dess har verksamheten expanderat varje år. I maj år 1969 reste dåvarande VD Bertil Branmark och hans son Sture till England för att se på fotboll. Efter matchen besökte de en pub och beställde den lokala specialiteten cider. De fattade tycke och beslöt sig för att starta egen cidertillverkning när de återvände till Sverige. Senare samma år lanserades den första cidern från Herrljunga i sin klassiska gröna flaska. Vad man inte visste då var att detta skulle komma att bli Sveriges mest populära cider*.

*AC Nielsen & Systembolaget 2016

cider_69Mer än ‘bara’ cider

Under 2000-talet har Herrljunga Cider utvidgat sortimentet till att innehålla saft, glögg, källvatten och en mängd alkoholfria drycker. Herrljunga Cider har även agentur på de internationella varumärkena Lorina Lemonad och Hobgoblin öl. Idag har företaget ca 80 anställda. Fabrik, kontor, lager och gårdsbutik ligger alla i Herrljunga, på den plats där allt en gång började.

» Vill du komma i kontakt med Herrljunga Cider? Klicka här.